Ondersteuning bij leven met een beperking

Homepage Foto: Vader met 2 kinderenSpelen

Ieder kind vindt het fijn om te spelen. Spelen biedt kinderen de mogelijkheid zich uit te leven, hun fantasie kwijt te kunnen en alvast vaardigheden te oefenen voor later. Hoewel voor kinderen met een beperking in principe geen ander spelmateriaal nodig is dan voor andere kinderen, kan het soms lastig zijn geschikt speelgoed te vinden.

Dat is bijvoorbeeld het geval als uw kind het speelgoed niet goed kan vasthouden omdat zijn handen niet goed functioneren of als hij niet overal bij of in kan omdat hij in een rolstoel zit. Het komt ook voor dat materiaal eenvoudigweg te moeilijk te bevatten is voor uw kind. Denk bijvoorbeeld aan gezelschapspelletjes waarvan de regels vrij ingewikkeld zijn.

Hoe komt u aan speelgoed of spelmateriaal?
Voor (aangepast) speelgoed en ontwikkelingsmateriaal voor kinderen met een beperking zijn er leveranciers en instanties waar u terecht kunt, maar u kunt ook bij bepaalde spelotheken aangepast speelgoed lenen. Ook combinatiespeelgoed is verkrijgbaar zodat ook niet-gehandicapte kinderen (broertjes, zusjes en vriendjes) ermee kunnen spelen. Hieronder vindt u een aantal links naar organisaties en informatieteksten over dit onderwerp.

  • Spelotheken in de regio Rotterdam
  • Drakesteijn is een oegankelijke en aangepast speeltuin in de regio Rotterdam
  • FNB. De FNB maakt de media toegankelijk voor kinderen (en volwassenen) met een visuele, lichamelijke of andere handicap die niet of met moeite gedrukte lectuur kunnen lezen   
  • Leveranciers van aangepast speelgoed.
  • Handicheck is een handige site voor computerspellen en aanpassingen op de computer
  • SurfMEEcafé van MEE Rotterdam is een ruimte waar u tegen een kleine vergoeding kunt surfen en zelfstandig oefenen met computers met internetaansluiting. De computers hebben diverse aanpassingen zoals, brailleleesregel voor blinden, software voor spraak-en beeldvergroting en speciale toetsenborden.

Er valt nog meer te vertellen over dit onderwerp. Wij hebben een verzameling teksten over spelen  voor u op een rij gezet

MEE helpt u verder
U kunt uw vraag telefonisch stellen bij het informatie en adviesteam van MEE Rotterdam.  Of u maakt gebruik van de knop reageer. Andere leveranciers en organisaties in de rubriek spelen kunt u terugvinden in de zoekmachine onderaan deze pagina.

Rubriek
Naam
Plaats
trefwoorden Klik hier voor een overzicht van de trefwoorden
Doelgroep
Leeftijdscategorie
Zoek